Al zolang de mens bestaat, bevallen vrouwen van hun kinderen. Wij vrouwen kunnen bevallen van nature, ons lichaam is er helemaal op gebouwd. Is het dan wel nodig om je als zwangere vrouw voor te bereiden op de bevalling? Ik vind van wel. In dit blog lees je waarom een goede bevallingsvoorbereiding belangrijk is en waaruit zo’n voorbereiding dan bestaat.
Ervaringsverhaal van Karin
Karin is een 29 jarige vrouw en was zwanger van haar eerste kindje. Ze werkte als assistent in opleiding (AIO) op een onderzoekslaboratorium, en had daar een drukke en intensieve baan omdat ze na vier jaar onderzoek moest promoveren op haar proefschrift. Tijdens dit AIO-schap werd ze zwanger. Toen ik haar vroeg wat ze ging doen aan voorbereiding op de bevalling was haar antwoord: “Niets, ik ben een vrouw en er zijn miljoenen vrouwen mij voorgegaan, dus lukt het mij ook wel.” Ze bleef doorwerken tot drie weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Toen Karin met verlof ging, was ze blij dat ze zich drie weken lang kon richten op de komst van de baby.
Echter, na twee dagen verlof begon de bevalling al en werd haar dochter geboren, gezond en wel. Het was wel een zware bevalling, in het ziekenhuis en met veel medische ingrepen. Karin voelde zich hierdoor totaal overvallen en de eerste twee weken na de bevalling was ze helemaal van de kaart. Ze was totaal niet voorbereid, en het kostte haar bijna een jaar om alles een plekje te geven.
Als je je eerste kindje krijgt, heb je geen idee wat je te wachten staat, ondanks dat vele vrouwen je zijn voorgegaan. Niemand kan je precies uitleggen of voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen, maar je voorbereiden kan zeker, daar heb je 9 maanden de tijd voor.
Bevallen van een baby
Bevallen is een natuurlijk proces. Jouw lichaam weet precies hoe dat moet. Als de baby in jouw baarmoeder ‘af’ is, komen er processen in je lichaam op gang onder invloed van hormonen, die aangemaakt worden in je hersenen. Jouw baby en jouw lichaam gaan samenwerken om de baby ter wereld te brengen.
En waar ben jij in dit bevallingsproces? Wij mensen zijn denkers en willen graag controle houden over onze levenssituaties. Denken gebeurt in het hoofd, in de grote hersenen. De bevalling is een oerproces waarbij bevallingshormonen aangemaakt worden in de kleine hersenen, het oerbrein.
Als je je niet voorbereidt, kan het gebeuren dat je tijdens de bevalling na blijft denken over wat je ‘overkomt’, waardoor je controle probeert te houden. Hiermee verstoor je het natuurlijke proces van de aanmaak van de bevallingshormonen in het oerbrein en daarmee verstoor je weer het bevallingsproces zelf.
Bevallen lukt het beste als je je overgeeft aan het proces, als je vertrouwen hebt in je lichaam, als je de controle loslaat, zodat je lichaam kan doen wat nodig is voor de bevalling en als je niet tegenstribbelt maar meebeweegt met je lichaam in het proces. En juist op dit stuk: vertrouwen hebben, controle loslaten en meebewegen met je lichaam, kun je je goed voorbereiden: “You can’t stop the waves, but you can learn to surf.”
Hoe kun je je voorbereiden op je bevalling?
Je kunt je voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen. Daarin word je voorbereid op meerdere gebieden.
- Op kennis, zodat je globaal weet wat er gaat gebeuren. Praat met andere vrouwen die al bevallen zijn, maar zorg ervoor dat je alleen positieve bevallingsverhalen hoort.
- Op vertrouwen in je eigen lichaam, zodat je de controle kunt loslaten tijdens het bevallen.
- Op luisteren naar je lichaam, zodat je voelt hoe je mee kunt bewegen tijdens de bevalling: “Go with the flow.”
- Op ademhaling, want je adem is een belangrijke ondersteuning bij de bevalling.
- Op ontspanning, want hoe fijner jij je voelt, hoe beter je kunt ontspannen, hoe beter de bevallingshormonen kunnen stromen en hoe gemakkelijker het lichaam opent om de baby geboren te laten worden.
- Op massage door je partner, want massage verlicht pijn.
Samengevat
Voorbereid zijn op de bevalling is dus noodzakelijk. Je weet dan globaal wat er gebeurt bij je bevalling en je weet wat je kan doen, zodat je niet ‘overvallen’ wordt, zoals het geval was bij Karin, de vrouw uit het ervaringsverhaal hierboven.
Zwangerschapsyoga en bevallingsvoorbereiding
De zwangerschapsyoga is een volledige zwangerschapscursus. Tijdens de zwangerschapsyogalessen in het yogacentrum oefenen we in wekelijkse lessen, zodat alles wat je leert, geïntegreerd wordt in jouw systeem. Bij de bevalling pas je de geleerde oefeningen dan automatisch toe. Er zijn ook Partnerlessen bevalvoorbereiding , waarin de rol van de partner bij de bevalling behandeld en besproken wordt, zodat je partner weet hoe hij of zij je optimaal kan ondersteunen bij de bevalling.
Naast de groepslessen zwangerschapsyoga, kun je samen met je partner een Privéles Bevalvoorbereiding boeken. In 3 uur krijgen jullie samen een goede bevallingsvoorbereiding.
Meld je aan voor de zwangerschapsyoga via het Lesrooster of via de knop hieronder.