Als je net bevallen bent, staat je hele leven op zijn kop, zo lijkt het. Ineens ben je moeder van een baby die helemaal afhankelijk is van jou. Natuurlijk heb je er tijdens je zwangerschap 9 maanden de tijd voor gehad om aan het idee te wennen, maar dan is het zover en is echt je hele leven veranderd.
Je zult allerlei vragen hebben. Hoe werkt dat, moeder zijn? Hoe moet je omgaan met de baby? Wat moet je doen om een goede moeder te zijn? Dat kan best wat spanningen met zich meebrengen. In dit blog geef ik je 4 tips die je kunnen helpen, om meer ontspannen in het eerste jaar van je moederschap te staan.
De baby
De eerste zes weken na de bevalling wordt het vierde trimester van je zwangerschap genoemd. De baby is wel geboren, maar nog niet uitontwikkeld, het zal nog moeten wennen aan het leven buiten jouw baarmoeder. Zie deze periode ook voor jezelf als een wenperiode, om te wennen aan de baby en aan hoe je met hem of haar om moet gaan.
Tip 1: Neem de tijd om je baby te leren kennen, voed hem als hij honger heeft, knuffel hem veel en troost hem als hij huilt. Heel eenvoudig. Verwacht niet te veel van je baby en ook niet van jezelf.
Ongevraagde opvoedadviezen
Bij het krijgen van een eerste kindje heb je meestal geen ervaring met het moederschap. Je krijgt vaak ongevraagde opvoedadviezen van anderen, zoals van je (schoon)moeder, (schoon)zussen of vriendinnen. Hoe kun je omgaan met deze adviezen? Luister ernaar en zeg dank je wel voor de adviezen, en doe vervolgens wat jijzelf goed vindt: ga je eigen gang. Jij kent jezelf en jouw baby het beste en weet wat er wel en niet bij jullie past.
Ook staat in alle baby- of opvoedboeken ‘hoe je moet omgaan met je baby en hoe hij zich ontwikkelt.’ Deze boeken kan je lezen als inspiratiebron. Misschien is het geschreven advies of de ontwikkelingsbeschrijving niet van toepassing op jullie situatie, maar krijg je hierdoor een ander, nieuw idee over wat jij zou kunnen doen.
En mocht je onzeker worden van alle adviezen, leg dan die boeken weg en zeg tegen de ‘adviseurs’ dat je het zelf wil uitvinden. Onderzoek samen met je partner wat bij jullie wel en niet goed werkt.
Tip 2. Verwacht niet te veel van jezelf als moeder. Je hoeft niet perfect te zijn. Ga je eigen weg en doe wat bij jullie, bij jou, je partner en je baby, past.
Je lichaam
Ook je lichaam is veranderd na de zwangerschap en bevalling. Negen maanden heeft daar je baby in gewoond en na de bevalling voelt je hele lijf anders. Het zal ook nooit meer worden zoals het voor je zwangerschap was en dat kan confronterend zijn. Vooral wanneer het tijdens de bevalling extra heftig was, bijvoorbeeld vanwege een knip of keizersnee.
Je partner
De relatie met je partner is ook veranderd, want er is een derde persoontje bijgekomen. Jullie zijn nu vader en moeder en vormen met je baby erbij een gezin. Samen met je partner kun je gaan uitzoeken hoe jullie het beste kunnen samenwerken en samenleven.
Weer aan het werk
Als dan het moment aangebroken is dat je weer moet gaan werken, komt er een extra rol voor jou bij, de rol van werknemer. En dan zal je ook de balans moeten gaan vinden tussen werk en privé.
Tip 3. Neem de tijd om te wennen aan de hele nieuwe levenssituatie. Doe het rustig aan, het komt vanzelf.
Jij als mens
Alles is nieuw en anders als je net moeder bent geworden. Het kost tijd om de bevalling en de aanwezigheid van de baby een plekje te geven en een balans te vinden. Het eerste levensjaar van de baby sta je helemaal ten dienste van de baby. En dat kan soms frustrerend zijn, omdat je alleen maar bezig bent met ‘moeder-zijn’. Je eigen behoeften zijn veelal ondergeschikt aan die van de baby, omdat hij helemaal van jou afhankelijk is, zeker als je borstvoeding geeft.
Gelukkig heeft de natuur dit over het algemeen goed geregeld: door de hormonen in je lichaam heb je grote kans dat elke keer als je naar de baby kijkt, je je helemaal gelukkig voelt, en dan wil je met alle liefde voor hem zorgen.
“Ik weet nog toen mijn eigen baby net geboren was. ’s Ochtends stond ik altijd met heel veel moeite op om mijn baby te gaan voeden. Maar zodra ik mijn baby zag, was ik wakker, gelukkig en wilde ik hem met alle liefde vasthouden en voeden.”
Kortom
Het eerste jaar na de bevalling als moeder van een baby is best pittig, omdat je leven op vrijwel alle vlakken in jouw leven is veranderd. Je zult daar weer een evenwicht in moeten vinden en daar mag je de tijd voor nemen, alle tijd die daarvoor nodig is. En als je daarbij hulp nodig hebt, vraag om hulp!
Tip 4. Plan tijd voor jezelf in om iets leuks te doen zonder baby. Dat kan bijvoorbeeld een avondje uit zijn met je partner, afspreken met een vriendin, naar de film, sauna of wat dan ook. Daar knap jij van op. Je voelt je meer jezelf en je wordt er een betere moeder door, want “een goede moeder is een ontspannen, blije moeder.”
Postnatale yoga (yoga voor na je bevalling)
Postnatale yoga kan je ondersteunen in dit eerste jaar van je moederschap bij het vinden van een nieuwe balans. In de lessen besteden we aandacht aan alle aspecten die veranderd zijn in jouw nieuwe leven als moeder.
Tijdens de postnatale yoga:
- is er een uur lang alle aandacht voor jezelf
- doen we oefeningen voor je herstellende lichaam (herstellend van de bevalling)
- doen we ontspanningsoefeningen
- doen we oefeningen om te voelen hoe het met je is
- is er contact en uitwisseling van ervaringen en adviezen met andere moeders in dezelfde fase
De data voor de eerstvolgende cursus vind je op de pagina Postnatale yoga .